Yönetim Sistemi Hakkında Genel Bilgiler, Temel ve İç Denetçi Eğitim İçerikleri, Kimler Katılmalı ve Uygulama Alanları
Genel Bilgi
1 Eylül 2005 te yayınlanan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi; dünya çapında güvenli gıda üretim zinciri oluşturmak amacıyla oluşturulmuş uluslar arası bir standarttır. Tedarikçiler, kullanıcılar, yasal otoriteler, tüketiciler ve tüm ilgili birimler arasında iletişimi ve bu sayede güvenli gıdanın her basamakta izlenebilirliğini sağlamayı esas almaktadır. Bu Standard, gıda zinciri boyunca son tüketime kadar gıda güvenliğini sağlamak için takip eden genellikle anahtar öğeler olarak kabul edilen öğeleri birleştiren gıda güvenliği yönetim sistemi için ihtiyaçları tanımlamaktadır. Bu ihtiyaçlar;
- İnteraktif iletişim - Sistem yönetimi - Ön gereksinim Programları - HACCP prensipleri
ISO 22000 sektör açısından önemi nedir?
ISO 22000 sisteminin uygulanması, tedarikçilerin, sektör tarafından sıkça talep gören ürünlerinin üretim ve servis süreçlerini geliştirerek insan sağlığı açısından güvenli, firma açısından da daha karlı bir hale dönüştürmesini sağlamaktadır.
ISO 22000 sistemi HACCP sistemini prensiplerini ve uygulama basamaklarını tamamlamakta, yönetimin sorumluluklarının eğitimi ve sürekli iyileştirme faaliyetlerini tanımlaması nedeniyle de ISO 9001 ile uyum oluşturmaktadır. Bu sayede hem güvenli gıda üretimini sağlamakta hem de firmaların kurumsallaşma süreçlerini hızlandırarak gelişimlerine destek vermektedir.
ISO 22000 sistemi uluslar arası bir standart olduğu için kurumların uluslararası ticaret hedeflerini gerçekleştirmesinde kolaylık sağlamaktadır.
ISO 22000 Tüketicilerin; Uluslar arası standartlara uygun, kaliteli, güvenilir ve sağlık açısından güvenli ürün ve hizmet almalarını sağlamaktadır.
İçerik (Temel)
• Gıda Güvenliği ve Kalite kavramlarına genel bakış • Tehlike Kavramı ve Proseste Ele Alınması • Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Kavramına Genel Bakış • Gıda Güvenliği Ve HACCP Kavramlarının Farklılıkları ve Yeni Yaklaşım Prensipleri • ISO 22000 Standardının Ana İçeriği Ve Özeti • ISO 22000 Standardının Maddeler Bazında İncelenmesi • PRP- Ön Gereklilik Programları • Tehlike Analizleri ve Risk Değerlendirme • HACCP Planlarının Hazırlanması • Kurulan Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Doğrulanması, İzlenmesi Ve Gelişim Noktaları • ISO 22000 ve ISO 9001 Sistemlerinin Entegrasyonu • Gıda Güvenliği ve Kalite kavramlarına genel bakış • Tehlike Kavramı ve Proseste Ele Alınması • Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Kavramına Genel Bakış • Gıda Güvenliği Ve HACCP Kavramlarının Farklılıkları ve Yeni Yaklaşım Prensipleri • ISO 22000 Standardının Ana İçeriği Ve Özeti • ISO 22000 Standardının Maddeler Bazında İncelenmesi • PRP- Ön Gereklilik Programları • Tehlike Analizleri ve Risk Değerlendirme • HACCP Planlarının Hazırlanması • Kurulan Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Doğrulanması, İzlenmesi Ve Gelişim Noktaları • ISO 22000 ve ISO 9001 Sistemlerinin Entegrasyonu
İçerik (İç Denetçi)
ISO 22000:2005 Standardı Maddelerinin Tetkikçi Denetçi Gözüyle Yorumlanması ISO 19011 Standardının Tanıtımı Tetkik Çeşitleri Tetkikin Faydaları Tetkikin Yönetimi Tetkikin Planlanması Soru Listelerinin Hazırlanması Tetkikin Sonuçlandırılması ve Denetim Raporu Yazımı Tetkik Görevlisi Sorumlulukları Vaka Analizleri ve Örnek Tetkik Çalışmaları Soru, Cevap
Katılımcı Profili
• ISO sistemleri hakkında bilgi ve birikimlerini artırmak isteyen öğrenci ve mezunlar, • Şirketlerinde ISO sistemlerini kurmak isteyenler, • Firmalarında ISO sistemleri işletilen ve bu konuda kendisini geliştirmek isteyenler, • CV’ sine katkıda bulunup, hayatının her alanında bakış açısını geliştirmek isteyenler, • İç denetçi olmak isteyenler, • Kendi şirketlerinde iç denetim yapmak isteyenler, • İç denetçi sertifikası alarak iş başvurularında bir adım öne geçmek isteyenler, • Kendi mesleğiyle ilgili yetkinliklerini artırmak isteyenler, • Analitik düşünce tarzını ve denetim mekanizmalarını benimsemek isteyenler, • Süreçlere profesyonelce yaklaşım içinde bulunabilmek isteyenler. • Gıda Güvenliği ile ilgili proseslerin işletilmesini öğrenmek isteyenler