Yönetim Sistemi Hakkında Genel Bilgiler, Temel ve İç Denetçi Eğitim İçerikleri, Kimler Katılmalı ve Uygulama Alanları
Genel Bilgi
ISO 14001 nedir?
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, her türlü üretim sektöründe, ürünün ilk aşamasından tüketiciye sunulmasına kadar geçen her adımda çevresel etkilerin dikkate alınarak üretimin gerçekleştirilmesini sağlayan sistematik bir yaklaşımdır.ISO 14001, bir şirketin çevresel performansının kontrol edilmesi ve geliştirilmesi oluşumunu yani sürecini tanımlayan uluslararası bir standarttır.
ISO 14001 Standardı Nedir?
ISO 14000 serisi ISO Standard Geliştirme Komitesi TC207 tarafından geliştirilmiş bir Çevre Yönetim Standardı'dır. Bu seri, kuruluşlarla ilgili tüm çevresel konuları kapsamak üzere tasarlanmıştır ve kuruluşların çevresel etkilerin önceliğini tespit ederek bu etkileri yönetmeleri ve kontrol etmeleri konusunda kaynak niteliğindedir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, özünde doğal kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan, risk analizleri tabanında kurulan bir yönetim modelidir.
Çevre Yönetim Sistemi tüm dünyada ISO 14001 standardı ile bilinmektedir ve ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi Standardından sonra Uluslararası kuruluşlarda tanınması ve uygulanması kolay aynı zamanda da hızlı olmuştur.
Çevre Yönetim Sisteminin işletmeler tarafından geliştirilmesinin amacı; - Ulusal ve/veya uluslararası mevzuatlara uyumun artırılması, - Çevresel performansın artırılması, - Market Stratejileri; - Uluslararası rekabette avantaj sağlaması - Firma itibar ve Pazar payının artırılması - Maliyet kontrolünün geliştirilmesiyle masrafların azaltılması ve verimliliğin artırılması, - Acil durumlara (deprem, yangın, sel vb.) ve kazalara karşı hazırlıklı bulunarak mesuliyetle sonuçlanan kaza vb. olayların azaltılması, - Kirliliğin kaynaktan başlayarak kontrol altına alınması ve azaltılması, - Girdi malzemeleri ve enerji tasarrufu sağlanması - İzin ve yetki belgelerinin alınmasının kolaylaştırılması, - ISO 14001 tüm dünyaca bilinen ve kullanılan ortak bir dil olduğundan küresel pazarda kabul edilirliğin sağlanmasıdır.
İçerik (Temel)
Çevre Yönetim Sistemi Temel Kavramlar Çevre Politikası Çevre Kavramı ve standartta kullanılan terimlerin açılımı. Çevre sistemlerinin gelişimi genel bilgiler, Çevre yönetim standartlarının mevcut durumun gelişimine ait geçmişi. Çevre Programının Geliştirilmesi -Sorumlulukların Tanımlanması Çevre Prosedürlerinin tanımlanması ÇYS standardının ana unsurları ve KYS standartları ile bağlantısı. Çevre Mevzuatı. Sürekli iyileştirme için alınan aksiyonların yapıldığından emin olunması amacıyla yönetim programlarına yönelik amaç ve hedeflerin belirlenmesi için açıklamalar. ISO 14001 Standart şartları
İçerik (İç Denetçi)
- Çevre Kavramı - Standartta kullanılan terimlerin açılımı - Çevre yönetim sistemlerinin gelişimi - Çevre yönetim sistem standartları - Diğer Standartlarla ilişkiler - ISO 14001:2004 standart maddelerinin açıklanması ve yorumlanması - Denetim ve denetçi kavramları - Denetim programlanması - Yeterlilik/Uygunluk denetimi - Denetime hazırlık - Denetimin gerçekleştirilmesi - Uygunsuzluk kavramı ve raporlaması - Denetim raporlaması - Takip denetimleri - Düzeltici faaliyetler - Denetimlerin psikolojik boyutları - Denetimde etkin iletişim - Denetçi özellikleri ve yetkinlikleri - Etkin bir denetim için dikkat edilmesi gereken noktalar - Denetim sırasında yaşanılan güçlükler ve çözüm yolları - ISO 14001 sistemlerinin denetlenmesi ve belgelendirilmesi
Katılımcı Profili
ISO sistemleri hakkında bilgi ve birikimlerini artırmak isteyen öğrenci ve mezunlar, Şirketlerinde ISO sistemlerini kurmak isteyenler, Firmalarında ISO sistemleri işletilen ve bu konuda kendisini geliştirmek isteyenler, CV’ sine katkıda bulunup, hayatının her alanında bakış açısını geliştirmek isteyenler, İç denetçi olmak isteyenler, Kendi şirketlerinde iç denetim yapmak isteyenler, İç denetçi sertifikası alarak iş başvurularında bir adım öne geçmek isteyenler, Kendi mesleğiyle ilgili yetkinliklerini artırmak isteyenler, Analitik düşünce tarzını ve denetim mekanizmalarını benimsemek isteyenler, Süreçlere profesyonelce yaklaşım içinde bulunabilmek isteyenler, Çevre Mevzuatlarını öğrenmek isteyenler.